Mijn favoriete boeken uit 2015

Posted on januari 8, 2016 in Lijstje

Wij zitten inmiddels al een paar dagen in 2016, maar toch wilde ik nog graag deze 10 favoriete boeken in het zonnetje zetten. Dit zijn de 10 leukste/gaafste/geweldigste boeken die ik in 2015 heb gelezen.
Geen nummers, want ik kan echt niet kiezen welk boek op de eerste plek moet staan. Én geen rereads, want dat vind ik niet eerlijk.

    • Onverminderd – Rebecca Yarros
     9200000040774494

     Ember krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militair arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al kwetsbaar is, vindt ze haar vriend Riley in bed met haar roommate. Ember vindt steun bij Josh, de ijshockeycoach van haar broertje. Ze kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten… Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven met Josh of een leven zonder hem?

Van alle New Adult boeken die in 2015 zijn uitgekomen is dit echt mijn favoriet. Ik had nog nooit eerder van Rebecca Yarros gehoord, maar dat is zeker veranderd na het lezen van ‘Onverminderd’. Na een paar bladzijdes zat ik al met tranen in mijn ogen. Echt een heel bijzonder verhaal dat mijn hart heeft geraakt.

    • Wij leugenaars – E. Lockhart
     9200000036272787

     Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met haar neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club. Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar ook de leugens en familiegeheimen.

Toen ik de eerste keer met boekbloggers naar Londen ging, kocht bijna iedereen dit boek in het Engels. Toen ik een paar maanden later hoorde dat het vertaald zou worden, werd ik enorm enthousiast!
Wat ik zo bijzonder vind aan Wij leugenaars’ is de schrijfstijl van E. Lockhart. Ik twijfelde over van alles of het letterlijk of figuurlijk bedoelt was. De plottwist zag ik al helaas aankomen, maar dat maakte het boek niet minder mooi voor mij.

    • Versplinterd – Dani AtkinsVersplinterd

     Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Nu ziet ze de vriendengroep weer voor het eerst bij de bruiloft van haar ex Matt en zijn verloofde Cathy. Als ze die avond Jimmy’s graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar en Jimmy leeft nog… Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn.

Ik weet nog zo goed toen ik dit boek uitlas, dat gevoel wat ik kreeg. Een combinatie van intense verdriet en blijdschap, heel bijzonder. Het verhaal kan twee kanten op gaan, het is maar net wat je gelooft.

    • Sterrenregen – Colleen Hooverfoto 1 (2)

     Sterrenregen van Colleen Hoover: Holders kant van het verhaal. Dean Holder heeft twee mensen ontzettend in de steek gelaten: zijn zus, Lesslie, en zijn vroegere buurmeisje, Hope. Er flakkert voor het eerst in tijden weer iets van hoop in hem op als hij bij de supermarkt een meisje tegenkomt dat sprekend lijkt op het buurmeisje dat hij jaren geleden voor het laatst heeft gezien. Maar ze stelt zich voor als Sky. En hoe hij ook zijn best doet, ze lijkt zich hem of hun verleden niet te herinneren. Is dit wel de echte Hope? Op een gegeven moment wordt hij zo verliefd op haar dat hij niet meer weet of hij dat nou wil of niet.

Nog een prachtige NA van Z&K! Sterrenregen was het eerste boek dat ik las in 2015 en oh zo mooi. Het is een vervolg op Sterrenhemel (mijn favoriet van 2014), maar verteld dat verhaal vanuit het oogpunt van Holder. Niet helemaal hetzelfde, want het heeft scene’s die Sky in Sterrenhemel niet heeft meegemaakt. Even heftig als Sterrenhemel, maar om een hele andere reden. Colleen Hoover schrijft prachtig en geweldig.

    • De crypte – Amanda Stevens
     9200000039045035

     Een jonge vrouw is op gruwelijke wijze vermoord en achtergelaten in een graf dat niet het hare is.Voor rechercheur John Devlin, die op de zaak wordt gezet, roept vooral de plek waarop ze is aangetroffen vragen op. Een historisch kerkhof in Charleston, dat al tientallen jaren niet meer wordt gebruikt. Waarom heeft de moordenaar haar juist daar begraven? En waarom in het graf van een veertienjarig meisje dat lang geleden aan roodvonk overleed?Hij besluit de hulp in te roepen van Amelia Gray. Zij restaureert historische begraafplaatsen en kent de situatie op het kerkhof goed. Daarnaast is zij de enige die meer weet over de symbolische betekenis van de inscripties op het graf – teksten waarvan Devlin hoopt dat ze hem naar de dader zullen leiden.Amelia, die van kinds af aan vertrouwd is met de geesten die onder de mensen dwalen en jong geleerd heeft ze op een afstand te houden, beseft al snel dat ze zich nu op gevaarlijk terrein begeeft. Want met de teksten leidt de moordenaar haar niet alleen naar de andere slachtoffers die hij heeft gemaakt, hij lokt haar ook in een val. Omdat zij – door haar gave – zijn uiteindelijke doelwit is…

Mijn hemel,  wat was dit boek eng! Verhalen met geesten lees ik eigenlijk nooit ’s avonds, maar dat had ik toch met dit boek gedaan. Die avond had ik een nachtmerrie over gemene geesten, geen grap! Het boek bleef enorm spannend, echt vanaf het begin tot het einde. Er zijn nog twee boeken over Amelia Gray die ik nog erg graag wil lezen!

     • Anna en de French Kiss – Stephanie PerkinsIMG_0748 (1)

      Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. Anna voelt zicheerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks & de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss?

Soms weet ik van te voren dat ik een boek geweldig ga vinden en dat was het geval met Anna en de French Kiss. Zoveel emoties kwamen langs terwijl ik dit boek aan het lezen was, dat ik ‘m wel in deze top 10 MOEST zetten. Ik kijk daarom ook enorm uit naar Lola en de Boy Next Door die in april vertaald wordt door Best of YA.

  • De schreeuwende wenteltrap – Jonathan StroudLockwood

   Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn…
   Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co.
   Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.
   De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Nog een boek over geesten, alleen in dit boek gaat het over kinderen in plaats van volwassenen. Wees gewaarschuwd, want dit boek is wel een jeugdboek, maar dat betekent niet dat niet eng is. Integendeel! Er waren meerdere momenten dat ik blij was dat ik veilig thuis onder een warm dekentje zat en niet in het landgoed waar Lockwood en zijn collega’s zaten. Ik ben erg benieuwd of het volgende deel ook zo eng is!

  • Bloedverwanten – Richelle MeadBloedverwanten 1

   Sydney is een Alchemist. Haar soortweet alles van de vampierwereld en gaat tot het uiterste om de mensheid te beschermen tegen deze verdorven levensvorm. Maar nadat Sydney een verdacht Dhampiermeisje heeft helpen ontsnappen, twijfelen de Alchemisten aan haar loyaliteit. In hun ogen heeft Sydney geheuld met de vijand: erger kan bijna niet. Wanneer zich een nieuwe opdracht aandient, wil Sydney koste wat kost voorkomen dat haar zusje Zoë verwikkeld raakt in de harde, onpersoonlijke wereld van de Alchemisten. Ze staat erop dat zíj en niet Zoë op pad wordt gestuurd.Sydney worstelt met de sympathie die ze voelt voor de vampiers waarmee ze omgaat. Als ze ontdekt dat ze de persoonlijke lijfwacht wordt van de Moroi Jill Dragomir springt ze dus geen gat in de lucht. Jill loopt gevaar en is door het hof weggezonden naar Palm Springs, een plek zo zonnig dat vampiers zich er doorgaans verre van houden. Sydneys taak, Jill beschermen, lijkt eenvoudig. Maar intrige, afleiding en verboden liefde liggen op de loer. Nu ze ondergedoken zitten begint het drama pas echt.

In 2014 las ik het eerste deel van Vampire Academy en vond het een heerlijk boek. Hoewel ik niet door ben gegaan met de serie (iets te veel vampieren boeken?) ben ik wel begonnen in de spin-off, Bloedverwanten. Ik las veel spoilers, maar dat maakte mij helemaal niet uit, want ik vond het prachtig om mij weer in deze wereld te wanen. Er zijn nu drie delen vertaald, maar ik ben bang dat dat zo blijft, De uitgever heeft nog geen plannen om verder te gaan met de serie.

  • Gabrielle (Middernacht #1) – Lara AdrianGroen 1

   Gabrielle komt tijdens een avondje stappen oog in oog te staan met een knappe, onbekende man. Hun blikken kruisen, de wereld staat even stil. Het volgende moment is hij weg. Gabrielle volgt hem naar buiten, en vanaf dat moment verandert haar leven. Voorgoed en ingrijpend. Want in het nachtelijke duister is Gabrielle getuige van een bloedbad, aangericht door een bende wilde vampiers. Gabrielle wordt op het nippertje gered door de onbekende, die niemand minder is dan Lucan Thorne, leider van de Broederschap, een elitegroep onsterfelijken, die zich tot taak hebben gesteld de mensheid te beschermen tegen het groeiende gevaar van de wilde vampiers. Niet alleen Gabrielle, ook Lucan ervaart verlangens die geen enkele vrouw in zijn negenhonderdjarig bestaan heeft weten los te maken. Maar kan hij zich wel binden aan een vrouw nu de strijd tussen de Broederschap en de groep wilden in alle hevigheid losbarst? Maar als Gabrielle doelwit wordt van zijn vijanden, heeft hij geen andere keus dan haar mee te nemen naar de duistere wereld die hij aanvoert.

De volgorde waarin ik deze boeken lees klopt totaal niet. Eerst deel 8, dan deel 1 en laatst las ik deel 9. Ik begin steeds meer over de Broederschap te leren en dat klinkt helemaal niet verkeerd! Ik heb inmiddels bijna alle boeken (ik mis alleen deel 5) in mijn kast staan, dus voorlopig kan ik nog verder genieten van de sexy mannen in deze boeken.

 • De IJzerproef – Cassandra Clare & Holly BlackIJzerproef 1

  De 12-jarige Callum Hunt is van jongs af aan opgegroeid met drie regels: 1. Vertrouw nooit een tovenaar. 2. Doe nooit mee aan de IJzerproef. 3. Ga nooit naar het Magisterium.De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Maar Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd om uit de buurt van magie te blijven. Maar het Magisterium ziet in Callum een machtige tovenaar. Voor hij het weet wordt hij meegezogen in de sinistere wereld van het Magisterium, dat niet alleen een duistere connectie met zijn verleden blijkt te hebben, maar ook zijn toekomst compleet verandert. De IJzerproef is begonnen en Callum staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hoe kan hij uit handen van het Magisterium blijven?

Ik had serieus niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zou vinden. Ik had het boek al een poosje liggen toen een paar van mijn blog vriendinnen mij soort van dwongen om het boek te lezen. En ik vond het geweldig. De reden dat ik het boek niet meteen las, kwam omdat ik had gehoord dat het boek op Harry Potter zou lijken, maar tijdens het lezen vond ik dat helemaal niet. Ik heb er enorm van genoten.
Welke boeken ontbreken er niet in jouw top 10 van 2015?

8 Comments

 • Reply Justine januari 8, 2016 at 08:21

  Wat een leuke top tien!

 • Reply zwartraafje januari 8, 2016 at 09:58

  Daar heb ik er tot nu toe zes van gelezen én vermits ik onlangs drie boeken van Colleen Hoover won, zal ik in 2016 zeker is aan haar boeken toekomen. Bij mij zouden De Reiziger van Diana Gabaldon en Ontworteld van Naomi Novik niet mogen ontbreken. Maar ook Val en Verlossing van Leigh Bardugo, Het meisje in de miljonair van Jessica Clare, Vermoord uit wraak van J.D.Robb, Rode letters van Anne Bishop, …

 • Reply Maaike januari 8, 2016 at 14:26

  Ik wil Onverminderd en Versplinterd zo graag nog lezen! Ga ik écht doen dit jaar. 🙂 Tot mijn favorieten behoren onder andere Ik geef je de zon, 100 gelukkige dagen – en We were liars denk ik ook wel.

 • Reply Nancy januari 8, 2016 at 14:36

  6 boeken heb ik zelf ook gelezen en de andere 4 staan op mijn ooit-no-eens-te-lezen lijst, dus je top 10 lijst is top voor mij !

 • Reply Madelon januari 8, 2016 at 14:56

  Onverminderd was ook echt één van mijn favorieten!

 • Reply Jessica januari 8, 2016 at 23:00

  Mooie top 10 waarvan ik zeker nog een aantal wil lezen.
  Onverminderd was mijn absolute nummer 1 van 2015 🙂

 • Reply Jolien januari 10, 2016 at 20:31

  Leuk overzicht! Er staan een heleboel boeken op die op mijn TBR lijst staan 🙂

 • Reply Maaike januari 26, 2016 at 22:50

  Hele leuke lijst! Ik heb zelf alleen de alchemisten gelezen, maar ben nu wel benieuwd naar de andere boeken! 🙂
  Wat je zei over de alchemisten reeks klopt. I.v.m. te weinig opbrengst en bekendheid gaan ze (volgens mij) de andere boeken niet meer vertalen. Deel drie heeft wel een cliffhanger, maar niet een hele grote, dus op zich zou je na deel drie kunnen stoppen, het is een redelijk bevredigend einde. Zelf ben ik nu deel vijf aan het lezen, in het engels, en ik moet zeggen: als je de kans krijgt om ze te lezen (ik weet niet of je in het engels leest) moet je dat zeker doen!! Het wordt alleen nog maar beter na deel drie. Als je deel 1 zo leuk vond, ga je zeker van de andere 5 genieten!
  P.S. mocht je het willen weten, de boeken zijn in heel makkelijk engels geschreven en makkelijk te volgen.

 • Leave a Reply

  Back to top