Girl Online – Zoe Sugg

Posted on september 17, 2016 in Contemporary/ Leeservaring/ Young Adult

Er was veel drama rond Girl Online, maar dat boeit mij niet zoveel. Zoe Sugg heeft een ontzettend fijn boek geschreven, waar ik nu graag over wil schrijven. Punt.

Penny heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama”s, jongens, haar
rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft. Wanneer alles alleen maar
slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en
gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar
blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny”s dekmantel in gevaar brengt.
En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

Oké, mijn eerste gedachte was dat ik mijzelf vervloekte dat ik dit boek vorig jaar niet eerder had gelezen, toen ik ‘een moeilijke periode’ had. Vanaf de eerste bladzijde voelde ik mij zo warm van binnen door de schrijfstijl en de personages die gewoon te leuk waren. Met uiteraard Penny en Elliot als favoriet. Twee tieners die overduidelijk niet perfect zijn, maar die dat ook niet willen zijn en zich uiteindelijk niet mee laten slepen door wat voor de maatschappij normaal is.
Ik wilde de avond dat ik ‘Girl Online’ begon te lezen vroeg naar bed, maar na 100 pagina’s had ik die hoop al opgegeven dat het echt zou lukken. Het verhaal is superverslavend en ik wilde niet meer stoppen met lezen. Soms keek ik hoeveel pagina’s ik had gelezen en daar schrok ik dan van. Zoveel al! Dit weerhield mij niet om te stoppen en ik ging lekker door. In twee dagen had ik het boek uit en als ik niet moest werken aan mijn werkstukken, was dat sowieso één dag geweest.

Girl Online 1Naast het feit dat ik door het boek heen vloog en gewoon lekker kon genieten van alle drama en liefde, merkte ik ook dat het wat diepzinniger en veel persoonlijker was, dan ik van te voren had gedacht. Zo kampt Penny door een ongeluk met angstaanvallen. Ze probeert het in eerste instantie voor haar beste vrienden en ouders te verbergen, maar uiteindelijk beseft zij dat ze met hulp beter kan worden, iets wat ik vorig jaar ook heb ervaren.
Wat ik ook herkende aan dit verhaal en ook gemakkelijk kon koppelen aan mijn eigen persoonlijke situatie, was het online gedeelte. Ik heb ook een blog, maar daar doel ik niet op. Ik bedoel dat het erg gemakkelijk is om online roddels te verspreiden en zo mensen bewust kwaad te doen, iets waar ik de afgelopen maanden/jaren soms ook mee te maken had. Dat doet veel pijn en hierdoor kon ik mij 100% inleven in Penny. Het zorgde er soms ook voor dat ik wilde stoppen met bloggen, maar uiteindelijk realiseerde ik mij (net zoals Penny) dat de gemene berichten niet opwegen tegen alle lieve berichten die ik van lezers, uitgevers, (blog)vrienden en familie krijg. Daar doen wij het voor.

Spijt dat ik dit boek niet eerder las? Jazeker. Blij dat er in het Nederlands nu nog een deel is en deze ook in mijn boekenkast staat? Ontzettend! Zoveel hartjes voor Zoe Sugg en Girl Online dat zij eigenlijk niet in deze blogpost passen.

5 Ster

2 Comments

 • Reply Jennifer september 17, 2016 at 12:28

  Door deze review te lezen ga ik hem denk ik ook zeker kopen, vooral nu omdat ik op je Twitter zag dat deze mooie hardcover maar 10 euro is!
  Leuke review!

 • Reply Eveline Fleur september 22, 2016 at 19:04

  Ik vond dit boek ook super leuk om te lezen. Al die heisa rondom het boek vond ik ook niet zo boeiend.. Zoe is ook maar een mens. Deel twee is ook echt leuk en ik ben erg benieuwd naar deel drie. ?

 • Leave a Reply

  Back to top