Als het waar is – Tara Altebrando

Posted on januari 24, 2018 in Leeservaring/ Young & Awesome/ Young Adult

Uitgeverij Young & Awesome bestaat nog niet zo lang, maar zij geven echt prachtige boeken uit! Zij hebben bij mij een behoorlijke reputatie opgebouwd, dus ik was ook erg nieuwsgierig naar ‘Als het waar is’ van Tara Altebrando. 

Overal waar Kaylee komt, gebeuren vreemde dingen: de bitch van de klas struikelt, precies wanneer Kaylee dat wenst. Een glas water spat kapot als ze boos is. Toeval? Dan ontdekt Kaylee dat haar biologische moeder, die als tiener het nieuws haalde vanwege haar vermeende telekinetische gaven, tot levenslang is veroordeeld voor moord. Tot op de dag van vandaag ontkent haar moeder alle schuld. Kaylee besluit dat het tijd is om de waarheid te achterhalen – over haar moeder en over zichzelf.

‘Als het waar is’ deed mij erg denken aan een jeugdboek. Niet vanwege het thema of de redelijke kinderachtige hoofdpersoon, maar vanwege de schrijfstijl. De schrijfstijl was niet supergedetailleerd en het verliet ook enorm vlot.
Er werd niet te lang stilgestaan bij bepaalde gebeurtenissen en op één enkele pagina gebeurde zo ontzettend veel, dat ik regelmatig moest terug lezen om te voorkomen dat ik over een gebeurtenis heen las.
Het voordeel van deze schrijfstijl en de vlotte gebeurtenissen was dat ik het boek in enkele uren uit las. Tijdens het lezen hoefde ik nergens anders aan te denken dan telekinese en dat was erg fijn.

Misschien had ik meer van Als het waar is verwacht. Ik vond bepaalde aspecten leuk, zoals dat er zo met het begrip toeval werd gespeeld. Ook de vraag of Kaylee écht telekinetische gaven had bleef gedurende het verhaal in mijn hoofd.
Het einde van dit boek is mij niet bijgebleven, maar als ik mijn mening op Goodreads mag vertrouwen, was het wel een leuk einde. Vooral dat je als lezer niet goed weet wat precies waar of toeval is.
Maar helaas had ik erg veel moeite met Kaylee als hoofdpersoon. De auteur schreef het begin zo dat je als lezer Kaylee erg oppervlakkig vindt. Ik had het idee dat dit ook de bedoeling was van de auteur, om de mening lezer later bij te laten stellen, maar dat gebeurde bij mij niet. Ik bleef Kaylee oppervlakkig vinden.

Een vermakelijk en mysterieus verhaal, maar helaas niet eentje dat ik nog een keer zal lezen of lang zal onthouden. ★★★

1 Comment

  • Reply Anneke januari 24, 2018 at 14:32

    Jammer dat het boek een beetje tegenviel. Het zegt denk ik ook wel wat als je je het einde niet meer goed kunt herinneren.

  • Leave a Reply

    Back to top