Water & Vuur – Victoria Scott

Posted on september 13, 2014 in Leeservaring/ Young Adult

Ik keek al maanden uit naar Water & Vuur, aangezien ik al heel vroeg iets op booktube hierover zag langs komen. Toen ik in de catalogus zag dat dit boek in september in het Nederlands zou verschijnen, heb ik het meteen op mijn lijstje gezet. Ellis ontving het recensie exemplaar, maar omdat zij zo lief is, mocht ik het boek lenen! Zou het boek aan mijn hoge verwachtingen voldoen?

De zestienjarige Tella is wanhopig: haar broer is ernstig ziek en de artsen staan met lege handen. Dan ontvangt Tella geheimzinnige instructies om deel te nemen aan een levensgevaarlijke race, ook de Zwavelloop genoemd, door vier ecosystemen: jungle, woestijn, oceaan en bergen. En de prijs? Het geneesmiddel dat haar broer kan redden. Modepopje Tella, niet gewend aan ontberingen, is vastbesloten: ze moet winnen!

Alle deelnemers krijgen een ei, dat tijdens de race uitkomt. In elk ei zit een Pandora, een speciaal gemanipuleerd dier, met gaven waarmee het de deelnemer kan helpen. Tella’s Pandora lijkt niets bijzonders te kunnen… Of toch wel?En hoe handig zijn Tella’s gevoelens voor de zwijgzame, stoere Guy, die net zo graag wil winnen als zij? Want als het erop aankomt, heeft Tella maar één doel: het leven van haar broer redden en dat van zichzelf.

Water

Van te voren wist ik niet goed of ik het boek kon vergelijken met The Hunger Games of De Test, aangezien dit boek daar wel erg op lijkt op het eerste gezicht. De Pandora’s lijken ook veel weg te hebben van de dieren uit het boek De Gouden Kompas. Tijdens het lezen vergat ik deze speculaties en kon ik alleen maar genieten van het verhaal.
Hoofdpersoon Tella komt ontzettend ijdel over. Vanaf het begin werd duidelijk dat zij erg knap is, wat zij ook meerdere malen met anekdotes verteld. Wéér zo’n personage die té goed en té knap is. Maar daar vergiste ik mij in. Tella maakt soms hele normale opmerkingen, die ik ook gemaakt zou kunnen hebben. ‘Mijn god zeg, hoe vaak moet je per dag je knokkels kraken?’ Het heeft niets met het verhaal zelf te maken, maar is gewoon een grappige opmerking tussen door. Aan het einde van het boek vond ik haar zo leuk, dat zij zeker in mijn top 10 favoriete personages is gekomen.

Het verhaal begin heel doodgewoon in de normale wereld, maar steeds meer kom je er achter dat het niet de wereld is waarin wij wonen. Wanneer Tella mee gaat doen met het spel, krijgt zij net als alle andere deelnemers een ei met daarin zogeheten Pandora’s. Hier kunnen vreemde dingen uit komen. Later in het verhaal wordt uitgelegd waarom er zulke vreemde wezens in een redelijk normale wereld zijn. Perfectly understandable. Alles wat er in dit boek gebeurde vond ik heel logisch en ik genoot van iedere bladzijde. Het verhaal valt niet te vergelijken met andere YA bestsellers, het is gewoon een geweldig boek! Na het lezen van dit boek, bleef ik er lang over denken. Door de onverwachte gebeurtenissen gedurende het verhaal, bleef ik de pagina’s om slaan en kon ik moeilijk stoppen met lezen. Ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt, zodat wij meer leren over de Zwavelloop en de toekomst hiervan.
4 half Ster

3 Comments

 • Reply Ellis september 13, 2014 at 11:43

  xD Ik vond het ook een leuk boek!

 • Reply Jolien september 13, 2014 at 21:23

  Ik las er echt al veel goede dingen over, het staat op mijn TBR lijstje 🙂

 • Reply Water & Vuur: wat vinden de boekenbloggers? - Leopold september 22, 2015 at 09:45

  […] met andere YA bestsellers, het is gewoon een geweldig boek!’ De rest van de recensie lees je hier.depaginaomslaan.nl: ‘Water en Vuur was verslavend. De zinnen zijn kort en simpel, maar […]

 • Leave a Reply

  Back to top