Twilight jubileum editie (Leven en dood) – Stephenie Meyer

Posted on mei 26, 2016 in Leeservaring/ Young Adult

Toen ik hoorde dat Stephenie Meyer een nieuw verhaal had geschreven, dacht ik ‘YES eindelijk!’ Toch viel het niet tegen dat ik hoorde dat zij Twilight had herschreven ter ere van het 10 jarig bestaan van de saga. Sterker nog, ik werd meteen super enthousiast!

Vier de tiende verjaardag van Twilight! Deze speciale jubileumeditie bevat naast het oorspronkelijke boek van Stephenie Meyer een verrassende, herschreven versie van Twilight: Leven en dood. Deze prachtig vormgegeven jubileumeditie is een ‘omkeerboek’ van ruim zevenhonderd pagina’s, gebonden met stofomslag. Lezers zullen vanuit een nieuw perspectief opnieuw geraakt worden door het iconische liefdesverhaal van Bella en Edward.

IMG_3715Het was voor mij heel dubbel om deze jubileum editie te lezen. Aan de ene kant vond ik het hilarisch dat Stephenie Meyer op Charlie en Renee na alle personages van geslacht heeft verwisseld én andere namen heeft gegeven, maar aan de andere kant zorgde dat ervoor dat ik moeite had om in het boek te komen. Ik bleef nadenken welke naam zij in het ‘originele’ verhaal hadden. Soms kwam ik er echt niet achter en moest dan even terug bladeren of op internet de namen opzoeken.
Ik kwam er ook achter dat ik wat moeite heb met bepaalde man/vrouw rollen. Zo vond ik het juist passend dat in Twilight een ‘stoere’ man de vampier was en de mens een meisje. Heel stereotypisch van mij, maar dat ben ik gewend. Het feit dat in dit boek de rollen andersom was en het meisje nu de sterkste was, vond ik soms een beetje vreemd. Bijvoorbeeld personage Eleanor (Emmett) was eigenlijk gewoon Emmett, met kracht én opmerkingen, maar dat past toch niet bij een meisje? Of Earnest, in de rol van Esmé, als een moederlijke vader. Dat vond ik jammer, want dat gaf mij soms echt het gevoel dat de auteur zich er soms wat makkelijker vanaf maakte.

IMG_3716Het was erg leuk dat er stukken in deze jubileum editie anders waren. Dat moest natuurlijk ook wel, want Beau (voormalig Bella) kan natuurlijk niet met zijn vrienden jurken gaan passen! Ik betrapte mij er meerdere malen op dat ik terug wilde bladeren om de precieze tekst te achterhalen en dan vergelijken. Echt kleine verschillen merkte ik niet, daar is het te lang geleden voor sinds ik Twilight voor het laatst las. Maar grotere veranderingen, zoals de scene met de jurken, viel mij meteen op.
Daarnaast is het einde van Twilight ook flink veranderd. Tijdens het lezen wist ik niet goed of ik daar blij moest zijn. Het was verrassend, dat zeker! En het had ook iets van geruststelling dat ik nu weet hoe het op een andere manier zou kunnen eindigen. Maar toch blijft het einde van de originele Twilight dichtst bij mijn hart. Ik had de serie niet op een andere manier willen lezen en ben blij met Twilight hoe de saga is geëindigd.
3 Ster

7 Comments

 • Reply Anneke mei 26, 2016 at 07:23

  “Bijvoorbeeld personage Eleanor (Emmett) was eigenlijk gewoon Emmett, met kracht én opmerkingen, maar dat past toch niet bij een meisje?”
  Waarom niet? :p Kijk eens om je heen, er zijn sterke meisjes en slappe meisjes, tuttige meisjes en meisjes die niet van roze houden, sportieve meisjes en meisjes die liever op de bank zitten, verlegen meisjes en meisjes die echte leiders zijn.
  Sorry, ik wil je niet aanvallen, ik vond het gewoon een kort door de bocht wat je zei 🙂

  • Reply Anneke mei 26, 2016 at 07:23

   Verder een leuke recensie trouwens. Ik wist helemaal niet dat ze het geslacht van bijna alle personages veranderd had!

  • Reply Esmee mei 26, 2016 at 08:31

   Haha, ja een beetje wel he?! 😉 Het was meer dat ik gewend was om zijn persoon in mannelijk vorm te zien en lezen.

   • Reply Anneke mei 26, 2016 at 14:29

    Daar kan ik me iets bij voorstellen :). Nou ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar het boek, gewoon om te zien wat Emmett ook alweer allemaal zegt en zo.

 • Reply Madelon mei 26, 2016 at 09:02

  Het lijkt mij best nog leuk om te lezen. Lastige is alleen dat hij qua uiterlijk niet bij de rest van mijn serie past (niet dat die heel goed bij elkaar past, maar vooruit, hihi).

 • Reply Vivian mei 26, 2016 at 16:09

  Ik heb deze al een tijdje in de kast staan en wil m graag lezen binnenkort, ben zo benieuwd hoe het mij bevalt!

 • Reply Jessica mei 29, 2016 at 11:45

  Ik moet hem ook nog steeds verder lezen (ik was er al in begonnen), maar ik raak ook de hele tijd afgeleid door die veranderingen :p

 • Leave a Reply

  Back to top