The Mortal Instruments: de eerste drie delen – Cassandra Clare

Posted on november 17, 2017 in Fantasy/ Leeservaring/ Moon/ Serie/ Young Adult

Het was er opeens en kwam heel hard aan: mijn The Mortal Instruments obsessie. Ik was niet onbekend met de serie, omdat ik al eerder was begonnen (gestopt na het tweede deel) en ook de film had gezien. Stiekem was ik ook al begonnen aan de serie, maar durfde niet verder te gaan vanwege spoilers. Ik gaf de boeken een nieuwe kans en ik raakte verslaafd.

Ik moest een beetje denken aan de manier waarop Edward zijn liefde voor Bella om schreef. Zo voelde ik mij ook en sinds begin september kan ik bijna nergens anders aandenken.
Het is gek hoe deze obsessie zo plotseling kwam. Toen Stad van Beenderen een aantal jaar geleden uitkwam had ik het boek al verslonden, maar vond het maar ‘so-so’. Het was verslavend, dat zeker. Ik begon meteen in het tweede deel, Stad van Vuur. Hier kwam ik slecht doorheen. Ik irriteerde mij enorm aan Clary, vooral haar domme opmerkingen zoals die keer dat ze zich afvroeg waarom er alleen maar knappe vampiers waren *le sigh*. Dit was in 2010 of 2011 en pakte de boeken niet meer op. Tot afgelopen zomer.

Stad van Beenderen
Dat ik het boek voor de tweede keer ‘las’ zorgde pas echt dat mijn liefde voor The Mortal Instruments ontstond.
Ik had het luisterboek van Stad van Beenderen en luisterde hier iedere dag naar. Hoewel ik nog steeds Clary irritaties had, vond ik het veel leuker dan de eerste keer! De gebeurtenissen vond ik minder random, omdat ik door de film/boeken/serie al een beetje wist welke richting het verhaal op ging.
Aan het einde van Stad van Beenderen wist ik niet zo goed hoe ik mij voelde. Ik had namelijk altijd het idee dat deze serie niets voor mij was. Maar na het herlezen was ik ontzettend verliefd op het verhaal en de meeste personages.
Ik had wat moeite met Clary (serieus, wie maakt zich nu druk over mooie en dunne vampieren!), maar verder vond ik iedereen fantastisch. Ik kreeg een mega Magnus en Simon crush. Beide personages vond ik werkelijk hilarisch! Omdat ik Stad van Vuur al eerder had gelezen, ben ik niet meteen verder gegaan met de serie.

Stad van Vuur
Vreemd genoeg had ik een leesdip. Ik wist niet hoe dit kwam, maar ik merkte wel dat zodra ik Stad van Vuur oppakte mijn leesdip verdwenen was.
Ik vond het bijzonder hoe weinig ik nog wist van de vorige keer dat ik Stad van Vuur in mijn handen had. Voordat ik echt in het boek begon, vroeg ik zelfs aan mijn vriendinnen wat ook al weer de Mortal Instruments waren, dat vond ik nog niet echt duidelijk. Na het lezen van dit boek wel en toen kwam ook weer naar boven waarom ik een aantal jaren geleden gestopt ben met deze serie. Ik snapte jaren geleden het verhaal niet goed, het drong niet goed tot mij door wat er allemaal gebeurde en vooral WAAROM dingen gebeurde. Achteraf gezien was het niet de juiste tijd om de Mortal Instruments te lezen. Nu ben ik ‘late to the party’, maar ik ben er helemaal klaar voor.

Stad van Glas
Zal ik nog even wachten met het oppakken van het derde deel? NEUH… En daar ging ik weer. Zo zou ik Stad van Glas beschrijven: ALL THE FEELS! Het raakte mij al van het eerste hoofdstuk, wanneer Jace zijn eigen plannetje trekt. Arme Clary. De Clary irritaties lieten zich even zien, omdat onze lieftallige Clary als reactie iets HEEL doms deed. Eerlijk gezegd maakte ze dit snel goed en had ik verder helemaal geen irritaties meer.
Iedereen was helemaal top in dit boek, 0 irritaties en gewoon alleen maar heel veel feels en liefde. Wanneer ik Stad van Glas niet aan het lezen was, zat er wel iets van de Mortal Instruments boeken in mijn hoofd. Ik kon niet wachten om na het werken meteen thuis verder te lezen.

En nu? Ik had na Stad van Glas meteen verder kunnen gaan met deel 4, maar ik had begrepen dat je hierdoor spoilers leest voor The Infernal Devices serie. Ik denk dat je wel kan raden wat ik heb gedaan…

2 Comments

 • Reply Melissa juni 7, 2023 at 14:02

  Hoi! Waar had je het luisterboek van Stad van Beenderen kunnen vinden? Ik zoek me rot maar kan m nergens vinden..

  • Reply Esmee juni 7, 2023 at 14:06

   Hi, volgens mij ooit beluisterd via online bibliotheek, maar volgens mij nu inderdaad niet meer te vinden helaas.

  Leave a Reply

  Back to top