Recenseren van grote series?

Posted on juli 14, 2016 in Persoonlijk/ Reading challenge

De laatste tijd herlees ik mijn favoriete series van vroeger zoals Wicca, True Blood en Gossip Girl. De vraag of ik deze wil recenseren bracht mij wat twijfels, dus nu vraag ik jullie om hulp!

Mijn blog is nog redelijk jong, aangezien Leesmee in september nog ‘maar’ twee jaar bestaat. De afgelopen twee jaar heb ik vooral nieuwe boeken gelezen, terwijl mijn TBR stapel bleef doorgroeien. Sinds dit jaar ben ik er bewust mee bezig om deze stapel te verkleinen. Boeken die ik toch nooit meer ga (her)lezen verkoop ik of doe ik weg en ik ga eindelijk beginnen aan de series die ik ooit kocht maar niet verder las dan halverwege.

Julie
Dat is eigenlijk het verhaal bij Wicca, Gossip Girl en True Blood. Delen aan het einde (bij Wicca halverwege) staan al jaren ongelezen in mijn kast. Best zonde van de ruimte, want er worden veel toffe boeken uitgegeven die smeken om een plekje in mijn kast te krijgen.
Goed, om terug bij mijn dillema te komen; ik herlees dus momenteel veel boeken en twijfel of ik deze wil recenseren op Leesmee. Het kost veel tijd, Wicca heeft bijvoorbeeld 15 delen… Maar als ik er aan begin, vind ik het ook wel netjes om op mijn recensie pagina álle boeken van een serie te hebben. Maar aan de andere kant is het misschien te veel?
Wat vinden jullie? 

11 Comments

 • Reply Inge juli 14, 2016 at 08:05

  Ik denk dat je moet doen wat goed voelt. Als jij bij een boek echt het gevoel hebt, dat je er iets over kwijt wilt. Waarom niet?

 • Reply Annemieke juli 14, 2016 at 08:39

  Je kan er altijd na het lezen een series review van schrijven. Dat doe ik vaak bij boeken waarvan ik de eerste paar niet op mijn blog heb staan. Of series die lang zijn en ik in korte tijd achter elkaar heb gelezen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe gedetailleerd je in wil gaan op deze boeken. Zo kan je ook een bundeling doen van de delen die je al hebt gelezen in een soort van series review met wat je daarvan vond en daarna elk boek dat je leest apart reviewen. Er zijn zoveel opties. 🙂

 • Reply Annabel juli 14, 2016 at 10:12

  Je moet inderdaad doen wat goed voelt voor jezelf, maar ik zou het in ieder geval wel leuk vinden om de recensies van deze boeken te lezen.

 • Reply Jantine juli 14, 2016 at 10:54

  Ik denk dat ik er ook een serie-review van zou maken. Schrijf per boek even een paar punten op die je opvallen en die je in een recensie zou schrijven, in een boekje. Geen hele recensie, maar misschien een mooie zin die je opvalt, wat je van een paar personages vindt … en dan heb je als je de serie gelezen hebt een mooi documentje met wat je van de serie vond, en hoe je mening tijdens het lezen ontwikkelde. Dat soort recensies vind ik zelf altijd erg leuk om te lezen in ieder geval 🙂 En dat mag dan best een langere recensie worden, maar is waarschijnlijk minder werk dan elk boek apart (waarbij ik zelf al snel het gevoel zou krijgen dat ik in herhaling zou vallen). En als je aan het eind van de serie geen zin hebt om de recensie uit te werken, hoeft het niet, en heb je niet al een halve serie gerecenseerd 😉

 • Reply Madelon juli 14, 2016 at 13:49

  Lastig dilemma! Al je een serie van vier hebt ofzo, vind ik het vaak nog wel kunnen hoor, maar 15 is misschien wel erg veel om allemaal los te recenseren. Misschien dat je ze dan per 3 of 4 kunt recenseren bijvoorbeeld? Misschien is het ook een kwestie van uitproberen en dan kijken wat voor jou gewoon het beste werkt?

 • Reply Jessica juli 14, 2016 at 21:29

  Uiteindelijk draait het om wat goed voelt voor jou. Ikzelf zou alle delen los recenseren, maar snap ook best als je er een groepsreview van maakt.

 • Reply zwartraafje juli 15, 2016 at 15:18

  Ik vind het soms wel moeilijk bij omvangrijke series. Zo lees ik heel graag de boeken van J.R.Ward maar zelfs wanneer je enkel de flaptekst van bijvoorbeeld het 7de of 8ste boek in je recensie verwerkt ben je al mensen aan het spoileren. Uiteindelijk heb ik (als ik het me goed herinner alleszins) het eerste boek apart gerecenseerd en dan later nog eens een blogpost geschreven met waarom ik nu juist zo van deze serie hield. Andere boeken recenseer ik dan weer wel individueel.

 • Reply Marcia juli 16, 2016 at 13:50

  Ik zou gewoon alle boeken recenseren, maar zorgen dat je de recensies niet allemaal na elkaar plant. Als er andere recensies tussendoor komen, dan blijft je blog toch divers 🙂

 • Reply beautifulday4makeup juli 17, 2016 at 14:08

  Je moet vooral doen waar je je goed bij voelt, maar ik zou het zeker tof vinden om van al die boeken ene recensie te lezen

 • Reply Vivian juli 26, 2016 at 18:50

  Ik herken het: mijn blog bestaat nog geen jaar en ik wil binnenkort veel series gaan herlezen, deels ook omdat ik ze dan ook nog eens lekker kan recenseren. Ik zou het zelf dus zeker doen, maar het moet wel fijn voelen, niet dat je ertegen op gaat zien 🙂

 • Reply Emmy juli 27, 2016 at 17:50

  Je kan het lieve Esmee. Als jij wilt herlezen, lekker doen. En je kunt er altijd een minder uitgebreide recensie van maken, toch?

 • Leave a Reply

  Back to top