Phobos – Victor Dixen

Posted on februari 13, 2017 in Leeservaring/ Young Adult

Nog maar een paar maanden wachten voordat Yalfest 2017 plaats vindt en ik kan niet wachten! Ter ere van dit toffe feest, ben ik van plan boeken van de aanwezige auteurs te lezen. Phobos bijt het spits af.

Zes meisjes
Zes jongens
Zes minuten om elkaar te leren kennen
De eeuwigheid om van elkaar te houden
Ze dromen ervan geschiedenis te schrijven

Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Overal aan boord hangen camera’s, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die wereldwijd wordt uitgezonden. Het is de bedoeling dat ze allemaal hun grote liefde vinden, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen.
Léonor is een van de uitverkorenen. Ze is een wees en kan niet wachten haar eenzame leven achter te laten. Als haar droom een nachtmerrie wordt, is er alleen geen weg meer terug.

Een datingshow in de ruimte, dat was wat mij in eerste instantie trok naar dit boek. Gaaf concept wat natuurlijk veel drama op gaat leveren, superfijn.
Twaalf tieners op weg naar mars en elkaar kunnen kiezen voor quality-time. Na een aantal maanden maken zij een definitieve liefdeslijst en gaan met elkaar trouwen om zich te kunnen voortplanten op mars.

Ik had van te voren wel een beeld hoe deze datingshow zou verlopen, maar het was heel anders. De jongens en meisjes hadden iedere date maar 6 minuten om met elkaar te praten. Ik denk mede door deze dates dat ik de personages totaal niet geloofwaardig vond. Af en toe leken het net kinderen, heel dramatisch en impulsief, zelfs een beetje oppervlakkig. Daarnaast vond ik de insta-love gewoon bizar. Binnen de 6 minuten waren er al diepzinnige liefdesverklaringen, wie gelooft dat?!
(Al vond ik al het drama en de driehoeksverhoudingen wel fijn om te lezen.)

Goed, de personages waren natuurlijk een groot deel van het verhaal, maar toch had ik geen hekel aan dit boek. Ik vond het juist heel verrassend! Het verhaal is namelijk zoveel meer dan alleen een datingshow.
Tijdens het lezen kwamen er steeds meer zaken aan het licht, wat ik van te voren niet had verwacht. Ik vond dat dit ook ontzettend goed door Victor Dixen was beschreven. Ieder hoofdstuk onthulde meer over het plot, waardoor er meerdere verhaallijnen ontstonden. De één interessanter dan de andere en ik merkte dat de zaadjes in dit deel gepland zijn. Je weet als lezer nu wat er aan de hand is, maar nu heerst er de vraag hoe dit zaadje gaat groeien in Phobos 2.

De personages waren niet mijn ding, maar het plot maakte veel goed! Na het lezen van Phobos heb ik het tweede deel onmiddellijk nodig. ★★★★

1 Comment

  • Reply Madelon februari 16, 2017 at 21:43

    Ik ben nog bezig in dit boek, maar wat me tot nu toe wel intrigeert zijn die hoofdstukken waarin die zes personages zeg maar niet voorkomen, dus die hoofdstukken van een of andere verteller waarvan ik er nog niet achter ben wie het is, maar die meer lijkt te weten over wat er allemaal niet klopt. Daardoor wil ik wel heel graag doorlezen!

  • Leave a Reply

    Back to top