De Overlevenden (The Darkest Minds #1) – Alexandra Bracken

Posted on januari 2, 2018 in Karakter/ Leeservaring/ Young Adult

Met de Silvester leesclub besloten wij om daarom De Overlevenden te kiezen voor de januari leesclub.Daarbij komt dat in 2018 The Darkest Minds in de bioscopen draait, hoe tof! 

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.
Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

Ik zat vanaf het eerste moment helemaal in het verhaal en ik vond de sfeer van De Overlevenden wat weg hebben van The 5th Wave. Ook in dit boek is het verhaal grimmig vanwege alle doden die gevallen zijn en nog zullen vallen.
In De Overlevenden zijn deze buitenstaanders geen aliens, maar mensen. Ik vond het wat verwarren van welke hoek het gevaar kwam, omdat er ontzettend veel partijen zijn die zich bemoeien met de ‘zieke’ kinderen. Gedurende het verhaal begreep dat ik dat kinderen gewoon nergens veilig zullen zijn.

De dood speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Niet alleen vanwege alle kinderen die door de ziekte of door de volwassen zijn omgebracht, maar ook doordat Ruby het idee heeft dat zij een monster is.
Dit thema raakte mij in mijn hart, waardoor ik tijdens het lezen een aantal keer moest slikken. Ik weet niet goed waarom het mij zo raakte, maar het besef van de dood en hoe dit de kinderen raakte, raakte mij ook.
Het gevoel dat ik kreeg tijdens het lezen was niet altijd fijn en soms bleef ik na het wegleggen van De Overlevenden ook nog lang nadenken over het verhaal en de personages.

Het verhaal las vlot weg, maar soms verloor het verhaal wat vaart. Sommige stukken waren wat langdradig, terwijl andere stukken (het einde!) zo snel ging, dat ik terug moest bladeren. Dat einde zorgde er ook voor dat ik het boek niet met 5 sterren zou beoordelen. Het is niet zo dat ik het einde slecht vond, dat zeker niet. Ik had alleen moeite met een bepaalde gebeurtenis. Dat vond ik zo ontzettend stom! Stiekem heb ik op het internet gekeken hoe het met deze personage later gaat en dat stelde mij enigszins gerust, maar toch… STOM!

Ik heb het tweede deel echt NU nodig. ★★★★,5

1 Comment

  • Reply Marjolijn januari 4, 2018 at 12:16

    liefde voor Chubs <3

  • Leave a Reply

    Back to top