Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Posted on november 2, 2016 in Leeservaring/ Young Adult

Het thema van dit boek is misschien wel pesten, maar het voelde zoveel meer dan een simpel ‘pestboek’. Oog om Oog heeft mij met het verhaal geraakt, zonder dat ik zelf geconfronteerd werd met mijn eigen ervaringen.

Wanneer Jaap-Jan achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt
hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin.
Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar.
Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Normaal gesproken houd ik niet van boeken die over pesten gaan. Het idee dat ik in het hoofd van iemand mee kan kijken die pest of wordt gepest, voelt te persoonlijk. Het komt dichtbij mijn eigen pijn die ik mee heb gemaakt op de basisschool toen ik gepest werd. Hierdoor had ik met Oog om Oog een slechte start. Met een gedacht dat het boek toch niets voor mij zou zijn, ben ik begonnen in het boek. Al snel werd ik betoverd door de woorden van Buddy Tegenbosch en kon ik mijn eigen nare ervaringen achterlaten om mee te leven met Jaap Jan.
oog-1
Wat er precies met Jaap Jan aan de hand is, wordt pas later in het boek duidelijk. De samenvatting op de achterkant van het boek verteld al veel over het verhaal, vandaar dat ik een stukje heb weggelaten. Wij leren Jaap Jan kennen als een serieuze jongen, die tot zijn verbazing al snel vrienden maakt. Het zijn heerlijke typetjes waar ik hard om moest lachen en soms ook meeleefde. Het voelde ook alsof zij mij vrienden waren en als Buddy Tegenbosch zou zeggen dat zij ook echt bestonden, had ik niet raar opgekeken.

Oog om oog is een ontzettend fijn boek voor jongens en meiden en is zoveel meer dan een ‘pestboek’. Het is eventjes geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar het zit nog steeds in mijn hoofd.

1 Comment

  • Reply Marleen november 2, 2016 at 09:09

    Wat een mooie recensie! Ik heb dit boek in september gekocht op het Boekenfestijn en ik kijk er nu echt naar uit om het boek te lezen, dankjewel!

  • Leave a Reply

    Back to top