Ik ben fan: Downton Abbey

Posted on januari 6, 2015 in Serie

Sinds ik deze serie heb Netflix kan bekijken, ben ik er al geïnteresseerd in. Na één aflevering viel het wat tegen (veel verhaallijnen en personages), maar onlangs begon ik opnieuw met Downton Abbey. Ik ben fan!

Een aantal maanden geleden begon ik met het kijken van deze serie. Na de eerste aflevering stopte ik, maar afgelopen week ben ik opnieuw begonnen met de serie. Aflevering 1 en meteen is er drama, want de familie Crawley heeft twee familieleden verloren. In 1912. Toen ik dat zag wist ik meteen: Titanic!  En dat had mijn aandacht. Slaat eigenlijk nergens op, want het schip wordt maar een aantal keer genoemd.
Goed, terug naar de familie Crawley: nadat de erfgename overleden is, komt de familie in de problemen. Vader Crawley (Lord Grantham) heeft drie dochters en mogen dus geen erfgename worden. Dat is het begin van een geweldige drama serie.

Midden in seizoen één maakt de tijdlijn een sprong van twee jaar, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het ging het subtiel en ik vond het niet storrend. Niet alleen deze tijdsprong, maar ook gebeurtenissen in de serie gaan snel, subtiel en voor je het weet, is het weer voorbij. Ik heb meerdere keren een stukje terug gespoeld, omdat ik niet kon vatten wat er precies gebeurde.
De scenes van de familie Crawley, worden afgewisseld met scenes van het personeel. Iedereen heeft een eigen verhaallijn en soms lopen ze door elkaar heen, wat grappige beelden oplevert omdat je als kijker weet wat er bij de familie én het personeel speelt.

Het landgoed waar de serie is opgenomen is echt enorm groot en sommige scenes zijn ook echt in het ‘huis’ opgenomen. Een paar kamers zijn in een studio na gemaakt, maar dat maakt het niet minder leuk toch?
Ik kan mij soms echt niet voor stellen dat er écht zulke mensen in die tijd leefden. Vrouwen die niet mogen stemmen, moeten trouwen om rijk te blijven of  genoegen moeten nemen met een baantje als ‘maid’. Mannen die het leger in moeten gaan, ook al zijn ze oud.
Als je mij nu niet kwalijk neemt, ik ga weer verder kijken. Ben nog maar  bij seizoen 2!

Kennen jullie Downton Abbey?

4 Comments

 • Reply Anneke januari 6, 2015 at 11:10

  Afgelopen zomer heb ik geprobeerd de eerste aflevering te kijken, maar ik vond er echt niets aan en ben halverwege gestopt. Ik denk dat het gewoon niet zo mijn ding is. Ondanks dat ik het misschien niet echt een kans gegeven heb…

 • Reply Vanessa januari 6, 2015 at 12:58

  Ik ben ook grote fan! 😀 Ik heb net S3 uitgekeken maar dat was wel wat minder dan 1 en 2 vanwege … SPOILERSSSSSSS! Veel kijkplezier nog 😉 #TeamMatthewCrawley

 • Reply Katja januari 7, 2015 at 15:27

  Hmm, misschien dat ik binnenkort toch even de eerste aflevering ga kijken om te zien of ik het wat vind.

 • Reply Madelon januari 19, 2015 at 13:51

  Ik heb deze al lang op mijn lijstje staan om eens te gaan kijken, maar telkens als ik een nieuwe serie zoek, denk ik er op de een of andere manier niet aan… *schandalig*

 • Leave a Reply

  Back to top