Het leed dat TBR lijst heet

Posted on december 9, 2015 in Persoonlijk

Weet je nog dat ik in januari een lijst maakte van boeken die ik écht super graag wilde lezen? Nou, ik las er eentje. Ik geloof dat dat Anna & de french kiss was. Een boek dat dit jaar vertaald is. Zucht, het plan om 20 specifieke TBR boeken in 2015 te lezen is niet gelukt. Mijn excuus: ik heb wél veel andere boeken gelezen. Veel nieuw uitgekomen boeken, maar ook wel een aantal boeken die ik niet in het ‘TBR 2015′ lijstje had gezet.
Ik was van plan voor het jaar 2016 wéér een TBR lijstje te maken en deze als pagina op mijn blog te zetten. Zo heb ik goed overzicht en kunnen jullie ook een beetje in de gaten houden of ik wel boeken uit dat lijstje lees. 😉 De afgelopen maanden heb ik iedere maand een stuk of vier boeken uitgekozen die ik in die maand wilde lezen en daar hield ik mij best goed aan. Dus ik denk dat een TBR lijstje voor 2016 ook wel zin heeft. Niet per se als doel, maar meer een richtlijn van boeken die ik eens echt moet lezen.

Nu ik dat eenmaal heb bedacht komt het volgende moeilijke punt: welke boeken zal ik hiervoor kiezen. Ga ik willekeurige boeken kiezen? Of ga ik mee doen met zo’n bingo-achtige kaart en kies ik alleen daar boeken voor? Of maak ik een lijstje met de boeken die al te lang op mijn TBR lijst staan? Of kies ik boeken die ik echt zo graag wil lezen, maar nooit op durf te pakken? Gelukkig heb ik nog een paar weken om dit te bedenken want dan begint het echte werk: op naar 2016!

Hebben jullie tips hoe ik meer boeken uit mijn kast pak in plaats van de nieuwste boeken die uitkomen?

10 Comments

 • Reply Emmy december 9, 2015 at 08:29

  Om en om lezen, misschien? Ik vind het vaak ook erg lastig, maar ik probeer eigenlijk altijd ook wel wat boeken van mijn eigen plank mee te pakken. Dit ging vorig jaar erg goed, maar de laatste paar maanden is mijn TBR plank behoorlijk gegroeid.

 • Reply Madelon december 9, 2015 at 10:48

  Ik heb toevallig gisteren zelf een TBR voor 2016 geschreven, nog wel heeeel globaal. Ik heb het gedaan voor boeken die ik dit jaar echt wil lezen. Dat zijn veelal boeken die ik gewoon al heel lang in mijn kast heb staan maar waar het er telkens maar niet van komt om ze te lezen. Vaak ook wat ‘oudere’ boeken. Bij mij werkt een TBR ook wel om net even een extra zetje in de rug te hebben om die boeken eens te lezen.

 • Reply Daniëlle december 9, 2015 at 12:27

  Ik vind het ook heel lastig, weet ook niet hoe het verbeterd kan worden. Ik heb zelf ook heel veel boeken staan, maar ik lees alleen maar nieuwe boeken. Eigenlijk moeten we het gewoon doen. Of een TBR jar en per maand één boek eruit pakken wat nog in je kast staat.

 • Reply Nynke-Boudien december 9, 2015 at 21:24

  Pfoe, een heel erg herkenbaar probleem. Mijn plan is om vanaf volgend om en om recensie exemplaren en eigen gekochte boeken te lezen, want anders kom ik nooit door die TBR stapel heen!

 • Reply Ellis december 10, 2015 at 09:17

  Herkenbaar! Ik lees nu sowieso één op de drie boeken ‘voor mezelf’. Maar dan wordt die andere stapel weer groter xd

 • Reply zwartraafje december 10, 2015 at 11:16

  Ik kamp de laatste tijd met een gelijkaardig probleem. De afgelopen maanden heb ik immers hoofdzakelijk recensieboeken gelezen. De bibliotheek bezoeken durf ik al niet goed meer vermits ik daar dan ook weer leuk leesvoer zal ontdekken en ik nu al maar amper aan mijn eigen boeken toekom. Wel blijf ik genres afwisselen om een leesdip te voorkomen.

  Dit jaar deed ik vrij veel challenges maar ik heb besloten om dat aantal te beperken in 2016. Waarschijnlijk hou ik het bij de Goodreads-challenge en Madelon’s reading Bingo die ik dan (hopelijk) ook met eigen boeken kan invullen.

 • Reply Jet december 16, 2015 at 15:44

  Mijn TBR is heel erg lang en ik weet niet in welke boeken ik wanneer zin heb, dus ik kies meestal pas iets uit als ik het vlak daarna ga lezen…

  Ik heb je getagd voor de Dashing Through The Snow Book Tag! Ik hoop dat je het leuk vind! Voor meer info kun je naar:
  https://rabbitbookz.wordpress.com/2015/12/16/dashing-through-the-snow-book-tag/
  Ik vond het hartstikke leuk om hem in te vullen, want ik verheug me erg op de Kerst(vakantie)!!!!
  Groetjes,
  Jet

 • Reply Monica december 16, 2015 at 20:10

  Ik vind het zelf ook lastig inderdaad! Ik probeer het ook af te wisselen, zoals Emmy zegt, een beetje om en om. Maar dat gaat de ene maand beter dan de andere.

 • Reply Vivian december 20, 2015 at 18:36

  Ik merk dat ik het op zich wel fijn vind om een lijst te maken van wat ik in een maand wil lezen, maar dat het ook regelmatig gebeurt dat ik dan compleet andere boeken lees. Het gaat erom wat je het fijnste vindt denk ik… al vind ik zelf dat een leesdoel wel prettig kan zijn om ervoor te zorgen dat je ook echt toekomt aan bepaalde boeken.

 • Reply Jessica december 23, 2015 at 12:59

  Bij mij hielp de bingokaart zo op het einde van het jaar nog even. Moest nog 2 vakjes en aan de hand van de lijst met boeken die ik in de kast heb staan heb ik daarvoor twee boeken uitgekozen die ik al anderhalf jaar in de kast heb staan. Zodoende las ik weer eens een boek dat al lang op mijn TBR staat, maar die ik nooit oppakte omdat er altijd wel een nieuw leuk boek uitkwam.
  Ohjah, en het helpt ook als je verplicht thuis zit en niet zoveel te doen hebt. Maar of ik dat nou wil aanraden…

 • Leave a Reply

  Back to top