Harry Potter & de Orde van de Feniks

Posted on september 8, 2014 in Fantasy/ Persoonlijk/ Serie

Dit is geen recensie, maar gewoon mijn gedachtes over het vijfde Harry Potter (& de Orde van de Feniks) deel. Aangezien ik mijn gedachte over het boek vertel, kan het artikel spoilers bevatten voor diegene die het boek niet gelezen of de film niet gezien heeft. Want ja, die zijn er. (Shame on you, snel lezen hoor!)

Iedere avond luister ik naar Harry Potter op telefoon. Ik merk dat ik rustiger slaap als ik ’s avonds naar een verhaal luister. Aangezien mijn vriend het niet ziet zitten om mij voor te lezen, heb ik alle Harry Potter boeken op mijn telefoon gezet. Vorige week hoorde ik het laatste stukje van Harry Potter en de Orde van de Feniks. Van alle boeken is dit mijn minst favoriete deel. Misschien komt dit doordat ik er veel had van verwacht, aangezien dit het eerste boek was die ik kocht tijdens een middernacht opening. Samen met een vriendin bleven wij tot 12 uur wakker en reden op de fiets naar twee boekenwinkels. In beide winkels (Bruna en plaatselijke boekenwinkel) waren er Harry Potter gerelateerde activiteiten en kon je als eerste het boek kopen. Uiteraard moest ik perse het boek lezen toen ik thuis was!
Orde 1Toch vielen een paar dingen mij tegen. Vooral de boosheid van Harry was iets waar ik mij aan irriteerde. Begrijp mij niet verkeerd, als ik in de schoenen van Harry zou staan, zo ik denk ik ook boos zijn. Maar niet alleen de woede vond ik vervelend, het was vooral ook onbegrip. Hoe konden al die stomme heksen en tovenaars Harry en Perkamentus niet geloven? Het is toch overduidelijk dat Voldemort terug gekeerd is? Aangezien je als lezer precies weet wat er gebeurd is op het kerkhof in het vorige deel en daarom kon ik het niet uitstaan dat Harry zo oneerlijk behandeld werd. Soms was ik tijdens het lezen zo gefrustreerd over al die oneerlijkheid, dat ik het boek even moest wegleggen.
De tweede reden dat ik het boek veel minder leuk vond is tevens de grootste reden: Omber. Ik heb nog nooit een boek gelezen, waar ik zo’n hekel aan een personage had als Omber. Wat een verschrikkelijk mens! Hoe zij Malfidus voor trekt en Harry openbaar vernederd vind ik zo naar. Ik ben blij hoe zij uiteindelijk haar straf heeft gehad. Daar genoot ik wel van!
OrdeEr waren toch wel wat momenten waar ik van genoot. Ik vond het einde van Orde van de Feniks erg sterk. Niet alleen ging er voor het eerst een belangrijk personage dood (wat ik echt heel indrukwekkend vond), maar vond ik het einde ook erg spannend! Je leert meer over de reden waarom Voldemort Harry had gekozen om te vermoorden, waardoor er meer dingen op zijn plaats vallen. Vooral het gesprek met Perkamentus aan het einde van ieder boek is iets waar ik altijd erg naar uit kijk.
In sommige eerdere delen vond ik Hermelien irritant. Niet dat ik haar personage niet moch, maar ik vond haar erg betweterig. In dit deel vond ik haar echter geweldig! Ze brak meerdere regels, ging stiekem tegen Omber in en als Harry naar haar had geluisterd, was Sirius misschien niet gestorven. Hermelien deed haar best om het Harry zo prettig en makkelijk mogelijk te maken, wat voor geweldige scenes zorgde zoals het interview met Rita Pulpers. Ik geloof dat ik na deze scenes het boek veel beter en leuker vind worden.

Het mooie van dit alles vind ik dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om Harry Potter en de Orde van de Feniks minder dan vijf sterren te geven. De boeken zijn gewoon ontzettend geniaal en als je één van de zeven boeken zou weghalen, zou heel het verhaal in elkaar vallen. Alle delen van de serie bevatten elementen die later terug komen en beter worden uitgelegd. Zonder dit deel zou het verhaal niet meer kloppen.

Wat is jullie mening over dit deel van Harry Potter?

4 Comments

 • Reply Emmy september 8, 2014 at 07:47

  Ik snap heel erg wat je bedoeld! Ik wachtte bij dit deel op de Nederlandse vertaling en heb ZOOOOO lang moeten wachten. Hierdoor viel het ook een beetje tegen, omdat ik erg moest wennen aan de duistere kant die het verhaal ging krijgen en de afscheid die we van wat personages moesten nemen. Toch kan ik nu – als bijna docent – wel snappen waarom Harry in dit deel boos moet zijn. Hij moet immers ook de ruimte krijgen om lekker te puberen.

 • Reply NerdyGeekyFanboy september 8, 2014 at 09:22

  Ik herken je frustratie die Harry moest meemaken. Ook ik vond het enorm vervelend dat niemand hem geloofde en daardoor ging ik ook wat moeizamer door dit deel heen. Wel vind ik het heel knap dat J.K. Rowling door Omber zo veel walging bij mij kan opwekken, ik wil Omber liever dood zien dan Voldemort zelf! En dat zegt toch heel wat lijkt me… Maar de introductie van Loena Leeflang maakt dit boek ook fantastisch, zeker de 5 sterren waard! 🙂

 • Reply Ellis september 8, 2014 at 10:50

  Ik ben gewoon gek op alle HP-delen. Ze zijn samen gewoon helemaal perfect

 • Reply Loranne september 8, 2014 at 11:17

  Ik heb een beetje hetzelfde als jij eigenlijk. Ik vind dit ook het minste boek maar het blijft nog steeds geweldig want het is Harry Potter. Wel vond ik Omber een superleuk personage, juist omdat ze zo slecht is 🙂

 • Leave a Reply

  Back to top