Graphic novels review (The Game of Thrones, Vampire Academy & Once Upon a Time)

Posted on oktober 16, 2015 in Graphic novel/ Leeservaring

De laatste keren dat ik bij het boekenfestijn was, kocht ik deze drie Graphic novels, die ik inmiddels alle drie heb gelezen. Tijd voor een review!

The Game of Thrones
IMG_1079

IMG_1070

In de intro, geschreven door George R.R. Martin himself, wordt uitgelegd dat de Graphic novels (er zijn er meerdere) niet op de serie lijken, maar wel op het boek. Volgens mij zijn er 11 of 12 delen, want ik heb die in ieder geval bij het boekenfestijn zien liggen. De Graphic novels zijn vertaald naar het Nederlands, wat ik erg prettig vond en aangezien zij op de boeken lijken, hebben ze ook hier de Nederlandse namen aangehouden. Zo heeft Jon Snow hier Jon Sneeuw. Dat is een gegeven waar ik erg aan moest wennen (ook in de gewone boeken!).
Zoals in de boeken, spelen ook verschillende personages een hoofdrol. De overgang van personages vond ik aan het begin erg willekeurig. Alsof je pagina’s mist. Het fijne is dat je door de kleur verschil aan de achtergrond kan merken dat het nu over nieuwe personages gaat. Ook worden ze niet allemaal voorgesteld, zoals Dany. Het is dat ik de serie heb gezien en dat ik wist dat het haar verhaal was.
Het klinkt alsof ik helemaal niet van het boek genoten heb, maar dat is wel zo. Ik vond het erg gaaf en herkende toch ook wat dingen uit de serie. Het is soms wel wat gruwelijk, maar dat is de televisie serie ook.
De art in dit boek vind ik echt prachtig. Ze hebben niet alleen aan de personages gedacht (familieleden lijken ook echt op elkaar), maar ook de achtergrond, zoals je kan zien op de foto’s hier boven, zijn bijzonder mooie geïllustreerd. Na het lezen van ‘Boek 1’ sloeg ik met een beetje teleurstelling het dicht, ik wilde dat ik ook het volgende deel had gekocht.

Vampire Academy
IMG_1077 IMG_1083

Hoewel ik de art totaal niet storrend of lelijk vond, had ik wel wat moeite met de ‘mooiheid’ van bepaalde personages. Rose is in de boeken heel sexy en Lissa is prachtig. Ik merkte daar niet heel veel van, wat de art betreft.
Wat ik geweldig vond, was dat deze Graphic novel eerder uit kwam dan de film en daarom ook heel trouw aan de boeken zijn gebleven. Lissa’s probleem (en het gruwelijke daarvan) wordt goed over gebracht, waar ik erg tevreden over was.
Ik wil niet zeggen dat de Graphic novel een goede vervanging is van het boek, maar het werkt prima om je geheugen op te frissen als je wilt weten wat er in het boek gebeurde. Na het lezen, wilde ik meteen verder gaan met de boeken serie.
Zoals je misschien hebt kunnen zien, is dit een Engels boek. Ik geloof trouwens ook dat het (nog?) niet vertaald is. Ik weet ook dat er meer Vampire Academy Graphic novels te koop zijn, maar deze heb ik helaas nog niet zien liggen bij het boekenfestijn.

Once Upon a Time
IMG_1080

IMG_1081

Wat bij deze Graphic novel anders is dan bij de vorige, is dat het verhaal opgedeeld is in delen. Elk deel is geïllustreerd door iemand anders. Dit heeft uiteraard veel nadelen, maar persoonlijk vond ik het soms verwarrend. Het boek is één verhaal maar door de verschillende art voelt dat niet zo. Ik moest iedere keer ook erg wennen als er een stuk met nieuwe art kwam. Niet alle art vond ik ook even mooi en daardoor kon ik soms weer moeilijk in het verhaal komen.
Voor de UOaT fans, zoals ik is dit boek heerlijk om te lezen. De art is over het algemeen dicht bij de serie gebleven. Leuke toevoeging, aangezien de boeken niet gaan over de serie en de afleveringen, maar zijn eigen tussen verhalen waardoor je de personages en hun verleden beter leert kennen.
Aan het einde van deze hardcover Graphic novel, zijn een paar prachtige achtergronden toegevoegd. Eigenlijk te mooi om in het boek te laten zitten. (Niet dat ik ze eruit ga scheuren, maar dat terzijde) Ook zijn er character sketches en art proces aanwezig. Erg leuk om te zien!

Lees jij graag Graphic novels?

1 Comment

  • Reply Daniëlle oktober 16, 2015 at 10:33

    Ik heb eigenlijk nog nooit een graphic novel gelezen, maar het lijkt me wel heel erg leuk. Vampire Academy vond ik heel erg leuk (de boeken!), dus dat zou dan mijn eerste keuze zijn om mee te beginnen!

  • Leave a Reply

    Back to top