Genadeloos – Jennefer Mellink

Posted on oktober 15, 2020 in Blog tour/ Jeugd/ L.S. Amsterdam/ Leeservaring/ Thriller

Genadeloos mocht ik lezen voor de VIB YA Instagram leesclub. Aangezien het een jeugdthriller is, past het goed bij de maand oktober.

Genadeloos gaat over vader Ernst, moeder Mildred, dochter Lenthe en zoon Clemens. Mildred maakt zich ernstige zorgen over Clemens als hij zich steeds meer terugtrekt en zelfs in huis een bom laat ontploffen. Ernst denkt dat het wel goed komt met hun puberende zoon. Lenthe stort zich op het uitgaansleven en bemoeit zich zo min mogelijk met haar tweelingbroer. Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens…

Jennefer Mellink ken ik van het boek Gebroken, een boek dat ik jaren geleden las. Ik vond het verhaal zo spannend, dat ik het destijds in één ruk heb uitgelezen. Inmiddels heeft Jennefer Mellink meerdere boeken geschreven en werd ik benieuwd hoe goed haar boeken nu zijn.

Genadeloos heeft vier hoofdpersonen, Ernst, Mildred en tweeling Lenthe en Clemens. Vanuit deze personages maak je het verhaal mee, ieder met een eigen verhaal en eigen problemen. Het grootste probleem, de verdwijning van een meisje, is iets waar zij als gezin mee te maken krijgen. Ik vond het uniek om een ‘familiedrama’ zo mee te maken en vanuit alle personages hun mening over de situatie te lezen. Doordat de verdwijning pas laat in het verhaal plaats vindt, is er ruimte om de personages goed te leren kennen.
Persoonlijk vond ik het Lenthe het leukste, omdat zij ook veel drama had met haar nieuwe (en oudere!) vriend. Naast deze verhaallijn, maakt Lenthe zich zorgen om haar broer omdat haar ouders beginnen te flippen. Zo erg zijn de acties van Clemens toch niet? Ook tijdens het lezen van Ernst en Clemens voelde het allemaal ‘no big deal’, alle pubers doen rare dingen. Als Mildred weer aan de beurt kwam met haar verhaal realiseer mij pas hoe ernstig de situatie is. Clemens maakt een bom, laat deze in huis ontploffen en alleen Mildred wilt actie ondernemen, echt bizar.

Hoe bizar Genadeloos echt is, wordt pas echt duidelijk tegen het einde. Gedurende het verhaal zit er een opbouwende lijn van spanning in. Het is niet alleen Clemens en hoe hij in contact is gekomen met het vermiste meisje, maar ook Lenthe en haar nieuwe vriend. Op een gegeven moment sla je wat dagen over en lees je de ontknoping. Ik ga hier niets over spoileren, alleen dat ik het echt vreemd en bizar vond. Ik had het niet zien aankomen en moest echt even schakelen. Ik vond het ook een beetje tegenvallen. Alles zat goed in elkaar, lekkere spanning waardoor ik door wilde lezen en bijzondere personages. Het einde voelde afgeraffeld en niet passend bij de opbouw. Ik bleef met te veel vragen zitten over bijvoorbeeld Lenthe en haar vriend en bedacht mijn eigen theorie hierover. 

Een fijne thriller om te lezen, met bijzondere en unieke personages. Helaas viel voor mij het einde tegen. ★★★,5

Voor meer recensies zoals Genadeloos, check mijn recensie pagina!


No Comments

Leave a Reply

Back to top