Fotoverslag: young adult & young writers event bij Donner

Posted on maart 24, 2015 in Event/ Fotoverslag

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij het young adult & young writers even bij boekhandel Donner in Rotterdam. Ik woon hier in de buurt, dus ik vond het leuk om even langs te gaan! Natuurlijk heb ik ook foto’s gemaakt. 

Samen met Melisa liepen wij van metro halte Beurs naar de boekhandel. Daar blijven wij even hangen bij de YA afdeling, omdat die zo mooi is. Rond 2 uur, gingen wij naar het podium waar wij Katja, Manon en Lisanne tegen kwamen. Al snel kwam er een mevrouw, waar ik de naam van vergeten ben, het podium op. Zij vertelde over het evenement en dat auteur Edward van de Vendel het gebeuren zou presenteren. Donner 1

Ik zat redelijk vooraan, dus ik kon alles goed zien. Op de foto hierboven zie je Edward van de Vendel, die vertelde wat er ging gebeuren die dag.
Donner 2

Allereerst zouden er young writers hun verhaal komen voorlezen. Het project ABC yourself, wat opgericht is door Edward van de Vendel, motiveert en stimuleert jonge mensen om te schrijven. De groep van 10 werd in tweeën gesplitst. Eerst zouden vijf jongeren hun verhaal voorlezen, daarna het panelgesprek en vervolgens zijn de vijf andere jongeren aan de beurt om hun verhaal voor te lezen.
Ik vind het project erg interessant, maar ik vond het ook wel lang duren.
Donner 3Het panelgesprek vond ik ontzettend interessant. De vragen ‘wat is young adult?’ en ‘wat hoort niet bij young adult?’ brachten veel discussie met zich mee. De vraag of de boeken van John Green bij young adult hoort, bracht veel met zich mee. Niet iedereen was het met elkaar eens. Wat mij betreft had dit gesprek veel langer mogen duren, zeker omdat in het publiek veel vragen en/of meningen waren. Ik denk dat ya een aanduiding is van de leeftijd van de personages en niet een doelgroep, aangezien de leeftijd ontzettend breed is. Daarnaast vind ik ook niet dat de ya boeken in een hokje gestopt moeten worden. Je hebt fantasy ya, maar ook contemporary ya en nog veel meer.
Na het gesprek kwamen er weer vijf jongeren hun verhaal voorlezen, waarvan ik sommige echt heel leuk vond!
Donner 4Twee promoteam 2015 leden stonden al helemaal klaar om aan het werd te gaan! Voor alle aanmelders werden goodiebags uitgedeeld en dat mochten Manon en Lisanne doen!
Donner 5Na het voorlezen was het tijd om boeken te kopen en laten signeren. Ik vond het erg jammer dat de auteurs niet zelf in beeld kwamen en alleen even kort werden voorgesteld. De nadruk van het event lag vooral op ABC yourself.
Donner 6Ik had het boek Overstroomd van Eva Moraal meegenomen om te laten signeren. Ik heb toen ook nog leuk met haar gepraat over het event!
Donner 7

De goodiebag was echt amazing! Die zwarte dingetjes onder het tasje zijn dropjes in de vorm van boeken. Ik had er een aantal bewaart voor deze foto, maar nu zijn ze allemaal op!

Ik vond de discussie over ya erg leuk om te volgen en dit had echt uitgebreider gemogen. Ook misschien iets meer van de auteurs willen horen, zeker omdat sommige van ver kwamen en zaten nu eigenlijk te wachten op het signeren. Toch heb ik het erg naar mijn zin gehad op het feest en hoop dat Donner snel weer zoiets leuk organiseert!

Wat vinden jullie dat young adult is? 

6 Comments

 • Reply Emmy maart 24, 2015 at 08:10

  Was ik er maar bij!

 • Reply Madelon maart 24, 2015 at 10:02

  Haha, idd Emmy, was ik er meer bij!
  Vooral die paneldiscussie klinkt inderdaad echt super interessant!

 • Reply Jacoline maart 24, 2015 at 14:38

  Ik vond het ook erg leuk! Ik had inderdaad misschien ook de schrijvers wat meer horen praten, maar uit de info die op de site stond verwachtte ik al wel dat dat niet het geval zou zijn. Ik vond de ABC Yourself schrijvers ook erg leuk en persoonlijk niet te lang duren, het was juist lekker afwisselend naar mijn idee. En tja wat is YA, ik denk dat het vooral aan de leeftijd van de personages in de boeken ligt. Maar YA is naar mijn idee dus ook geen genre, maar meer een aanduiding van de leeftijd van de hoofdpersonages. Want binnen de YA heb je inderdaad fantasy, contemporary zoals jij al zegt. Wel kan ik me voorstellen waarom een van hen wel wilde dat TFIOS bij de romans kwam en dat was volgens mij omdat ouderen de YA boekenafdeling overslaan. Dat is dus denk ik ook wat er misschien moet veranderen, de overtuiging van ouderen dat YA alleen voor mensen met YA leeftijd is. Er zijn genoeg boeken die ook leerzaam zijn voor ouderen 🙂

 • Reply Jessica maart 24, 2015 at 16:18

  Jammer dat Donner niet wat dichtbij mijn huis is, had graag heen gewild :(. En wat een super awesome goodiebag. Ik denk dat YA inderdaad meer de leeftijd van de personages is en niet de doelgroep. Maar heb er eigenlijk nooit heel erg over nagedacht.

 • Reply Annabel maart 25, 2015 at 11:45

  Leuk verslag! En wat een ontzettend leuke goodiebag!

 • Reply Jelle maart 31, 2015 at 21:19

  Vet verslag! Ik mis alleen een leuke foto van jezelf 😛

 • Leave a Reply

  Back to top