De eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Posted on februari 7, 2018 in Best of YA/ Leeservaring/ Young Adult

Een aantal jaar geleden las ik het boek ‘Zes seconden’ van Daniëlle Bakhuis en ik weet nog hoe tof ik dit boek vond. Toen haar nieuwe boek, De eliminatie, uit kwam, kon ik niet lang wachten om dit boek op te pakken.

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Ik had De eliminatie puur gekozen vanwege de auteur en ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet echt wist waar het boek over ging. Volgens mij was Zes seconden meer een jeugdboek en De eliminatie een Young Adult, maar meer wist ik er niet van. Dat het spannend zou worden, was een ding dat zeker was, maar dat het ZO spannend zou worden, had ik niet verwacht. MIJN HEMEL! Wat een naar, verdrietig, spannend en verschrikkelijk verhaal!

Er waren momenten dat het lezen van De eliminatie te veel werd, omdat de schrijfstijl van Daniëlle Bakhuis zo mooi beschrijvend is, dat het voelde alsof ik zelf moest kiezen welke mensen ik zou elimineren. Er was zelf een moment dat ik dacht dat ik het verhaal gewoon niet meer aankon en heb stiekem naar het einde gebladerd om erachter te komen wat er met mijn favoriete personages zou gebeuren. Ik ontdekte wie er achter het idee van de eliminatie zat, maar het gaf mij ergens wel meer rust.

Tijdens het lezen had ik echt geen idee waar het verhaal naar toe ging. Gaan ze mensen gewoon vermoorden, of zitten ze hun tijd uit, in de hoop dat er hulp komt? Ik verplaatste mij in Chleo en dat vond ik niet fijn. Ik bedacht mij wat ik zou doen in zo’n situatie en het antwoord beviel mij niet. Ik kreeg echt zo’n Lord of the Flies gevoel, een film dat ik tijdens mijn middelbare schooltijd heb gezien en ontzettend naar van werd.
‘Survival of the fittest’ is iets wat mijn hart breekt op zoveel manieren. Ik kan mij gewoon niet voorstellen waarom mensen elkaar iets zouden willen of kunnen aandoen. Maar het verhaal van De eliminatie laat mij weer zien hoe mensen soms, in geval van nood, keuzes moeten maken waar zij in het dagelijks leven niet achterstaan. En dat maakt mij ontzettend bang.

Zoveel emoties tijdens het lezen van een boek heb ik lang niet gehad. Ik vind het ontzettend knap hoe Daniëlle Bakhuis je als lezer aan het denken zet over sterke en zwakke mensen. De eliminatie is een supersterk verhaal, dat veel heftige emoties met zich mee brengt. Lees het. ★★★★

1 Comment

  • Reply Marieke februari 16, 2018 at 22:38

    Dit klinkt goeeed! Ik heb het boek pas meegenomen van de bieb, maar er nog niet in begonnen. Misschien toch maar snel oppakken nu 😉

  • Leave a Reply

    Back to top