De Test (The Testing #1) – Joelle Charbonneau

Posted on juli 27, 2016 in Leeservaring/ Serie/ Young Adult

De Test heb ik een aantal jaar geleden gelezen en vond ik absoluut het einde. Nu ik het herlezen heb, denk ik nog hetzelfde over het boek?

De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

Ik zal eerst even vertellen waarom ik De Test de eerste keer (en trouwens ook de tweede keer) zo geweldig vond. Op een bepaalde manier heeft dit boek wat weg van De Hongerspelen, mijn favoriete YA serie. Het zit vol avontuur, spanning en raakt je midden in je hart. Ook De Test heeft een stoere vrouwelijke hoofdpersoon, die opkomt voor de mensen uit haar eigen stadje. Alleen Katniss weet dat zij moet vechten voor haar leven en Cia komt daar pas later achter. En precies dat stukje, zorgde ervoor dat ik niet wilde stoppen met lezen in De Test.

De test 1
Het verhaal begint onschuldig en Cia kan niet wachten om zich te kwalificeren voor de studie, waar niet veel mensen aan mogen deelnemen. Voordat zij kan beginnen met de studie, moet zij eerst getest worden. Vanaf het moment dat zij naar de universiteit reist, begint de test. Het was heerlijk om te lezen hoe achterdochtig Cia was, met goede redenen trouwens.
Nog leuker om de wantrouwen van de hoofdpersoon vond ik hoe zij de verschillende test aanpakte. Cia is ontzettend slim, vertrouwt op haar gevoel, wat meestal juiste manier blijkt te zijn. Meerdere malen bedacht ik hoe ík zoiets zou aanpakken, maar al snel was ik blij dat ik gewoon thuis op de bank zat en niet in Cia’s schoenen. Ik was vast niet zover gekomen als zij.

Tegen het einde, wanneer de grootste en laatste test plaats vond, moet ik bekennen dat ik kriebels kreeg. Vooral omdat ik sommige personages inmiddels kende en het feit dat er tijdens de test eigenlijk geen regels zijn, was ik bang wat er met mijn favoriete personage zou gebeuren. Het was best spannend om te lezen, omdat ik niet helemaal weer wist wat er gebeurde in het boek. In de laatste 100 bladzijdes gebeuren er ontzettend veel dingen, die mij gebroken achterlieten. Als lezer weet je precies wat er tijdens de tests speelde en de afsluiting van het eerste deel voelde voor mij perfect. Na het lezen van De Test verlang je naar meer en wil je meteen het tweede deel oppakken.

4 half Ster

2 Comments

  • Reply Vivian juli 27, 2016 at 15:13

    Ik heb deze al een hele tijd in de kast staan maar nog nooit gelezen, moet maar eens verandering in komen denk ik!

  • Reply Nienke augustus 3, 2016 at 14:52

    Toevallig ben ik gisteravond begonnen aan de test, maar ik kwam amper door het eerste hoofdstuk. Maar dat komt misschien wel omdat ik behoorlijk moe was en zo goed als sliep. In ieder geval fijn om te lezen dat je zo positief bent over het boek, want dan staat me nog een hoop leuks te wachten 🙂

  • Leave a Reply

    Back to top