De 100 (The 100 #1) – Kass Morgan

Posted on september 23, 2015 in Leeservaring/ Young Adult

Vandaag begint de ‘Samen lezen’ week met Marjolijn van Dream to read. Deze week kunnen jullie op de blog van mij en Marjolijn recensies van De 100 boekenserie lezen én nog meer De 100 gerelateerde artikelen. Nu is het tijd voor de eerste recensie: De 100.

Door een kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kun je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?

IMG_0703Lang geleden ben ik begonnen in De 100 en hoewel het verhaal vlot las, kon ik er moeilijk in komen. Ik had totaal geen beeld bij de personages of het ruimteschip waar zij woonden. Ik kon dit gewoon niet goed voor mij zien. Pas nadat ik The 100 (de televisie serie) keek, kreeg ik pas interesse in de boeken. Na iedere aflevering verlangde ik om meer over de personages te leren, door de boeken te lezen. Ik heb geen moment spijt gehad dat ik De 100 voor een tweede keer oppakte.

Toen ik het punt bereikte waar ik de vorige keer was gestopt met lezen, wilde ik niet meer stoppen met lezen.
Tijdens de eerste keer lezen had ik moeite met de flashbacks, die ik soms ook skipte. Ik kon mij niet op heden en verleden tegelijkertijd concentreren. Nu kan begrijp ik beter waarom de flashbacks nodig waren. Ik begreep de personages beter, irriteerde mij minder aan Glass dan eerst en het was een fijne manier om achter hun geheimen te komen. In eerste instantie leken de flashbacks (en hierdoor ook het boek) kinderlijk. Hoe meer ik las, hoe dieper de problemen van de personages gingen. Het was minder oppervlakkig dan ik dacht en daardoor keek ik heel anders naar het verhaal.

IMG_0700Het boek is heel anders dan de serie, niet alleen vanwege bepaalde geheimen zoals die van Clarke, maar ook personages die niet in de serie of boek voorkomen. Ik heb het idee dat bepaalde personages gecombineerd (of gesplitst) zijn. Misschien om de serie interessanter te maken? Hierdoor duurde het even om de serie en het boek apart te zien, maar nu kan ik genieten van beide!

Ik ben blij dat ik dit boek nog een kans heb gegeven, want het boek is erg vermakelijk! Ik kijk uit naar het volgende deel.
4 Ster

2 Comments

  • Reply hetboekenik september 27, 2015 at 13:38

    Deze reeks heb ik al veel over gehoord, maar nog steeds niet gelezen

  • Reply Jet november 16, 2015 at 15:42

    Het lijkt me een erg spannend boek, ik wil het ook al een tijdje lezen! De hele serie staat al op m’n TBR!

  • Leave a Reply

    Back to top