Cel 7 – Kerry Drewery

Posted on oktober 16, 2017 in Leeservaring/ Serie/ VIB YA/ Young Adult

Normaal gesproken ben ik niet zo fan van boeken waarin de dood een grote rol speelt, maar Cel 7 klonk erg interessant. Hoewel het fictie is, zit er toch een kern van waarheid in. Men geeft al een (soms grove) mening op social media als er een moord is gepleegd en wat er vervolgens met de dader of verdachte moet gaan gebeuren. Zo lijkt de  stap naar de bevolking zelf laten beslissen, niet zo onwerkelijk meer.

Cel 7 van Kerry Drewery is een eigentijdse thriller over de macht van de (social) media, fake nieuws en het recht in eigen hand nemen.
Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een pistool in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven?
De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood?
Jij beslist!

Het verhaal sprak mij vanaf de eerste bladzijde aan. Martha, een jong meisje uit het arme gedeelte van de stad, wordt opgepakt met de woorden dat zij iemand vermoord heeft. Meteen gingen er alarmbelletjes rinkelen. Waarom zou iemand dat doen? Ik was hooked!
Wat mij ook aansprak waren de verschillende oogpunten. Martha’s verhaal was vanuit de ik-vorm geschreven, maar ook kreeg je als lezer informatie van Eve en het televisie programma ‘Dood is gerechtigheid’. Hierdoor kreeg je nieuwe informatie mee over de wereld en waarom deze wereld eigenlijk verschrikkelijk is. Het lijkt erg mooi: zorgen dat er minder criminaliteit op de wereld is, door mensen zelf te laten stemmen of een dader dood moet of mag blijven leven. Het grijs gebied is verdwenen, zo vinden de hoofdpersonen. Ook het bewijs wordt in sommige zaken niet eens meer gezocht. Ik had daarom een enorm naar voorgevoel Martha dat  na 7 dagen zou sterven. Dat zij geheimen had, was zo snel duidelijk en ik wilde, nee moest, het weten. Ik verachte de wereld en hoe er werd om gegaan met bewijs terwijl corruptie zo overduidelijk aanwezig was!

Al na een paar hoofdstukken had ik mijn mening gevormd en irriteerde mij kapot aan het televisie programma. Niet per se hoe het was vormgegeven (als een script) maar hoe mensen werden behandelt die simpelweg hun mening wilden geven. Zij kwamen bijna niet aan het woord en werden constant onderbroken. Misschien leefde ik mij teveel in, maar ik heb het gevoel dat het niet anders kon met Cel 7. Deze nieuwe wereld is zo indrukwekkend!
Het het einde van het boek, komt (gelukkig!) nog geen einde aan het verhaal. Cel 7 is het eerste deel van een trilogie, waar ik ontzettend blij mee ben.

Cel 7 heeft zoveel redenen waarom dit gelezen moet worden, ik zou wel er duizend kunnen bedenken. Lees dit boek en laat je meeslepen door een wereld dat in deze tijd niet heel onwaarschijnlijk lijkt. ★★★★

1 Comment

  • Reply Vivian oktober 17, 2017 at 12:56

    Ik ben hier echt superbenieuwd naar! Hij staat al op mijn verlanglijstje, hopelijk kan ik ‘m snel gaan lezen 🙂

  • Leave a Reply

    Back to top