Black Friday – Maren Stoffels

Posted on januari 22, 2021 in Jeugd/ Leeservaring/ Leopold/ Thriller

Black Friday was niet het eerste boek van Maren Stoffels dat ik las, maar zeker ook niet de laatste. Wat een boek! (En ik wil meer.)

Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móét hierbij.

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…

Ik moet bekennen dat ik met Black Friday iets heel anders in mijn hoofd had dan een ontgroening en dat ik eigenlijk niet op de flaptekst had gekeken toen ik dit boek oppakte. Ik wist nog dat ik een aantal jaar geleden Escape room van Maren Stoffels ook zo tof vond, dus dat zorgde er wel voor dat ik zin kreeg om Black Friday te lezen.
Ik was echt verbaasd toen ik begon met lezen en iets las over een ontgroening. Het zat in mijn hoofd dat extreme shopping op black friday mis ging met allemaal vechtende mensen om de laatste Nintendo Switch. Echt geen idee waarom ik dié black friday in mijn hoofd had.

Een ontgroening gaat mis, klonk ook erg goed. Het verhaal begon met een krantenbericht en een politieverhoor. Ik had verwacht dat je eerst de personages leert kennen, hun motivatie om aan te melden voor zo’n heftige ontgroening na alle heftige verhalen uit de kranten van het jaar ervoor. Maar meteen na het eerste politieverhoor begon te spanning. De ontgroening was al begonnen en echt al heftig. Alles wat je voorstelt wat gebeurd bij een ontgroening zie je wel voorbij komen in Black Friday. Al snel kwam ik ook achter waarom het gaat over Black Friday, namelijk de meeste heftigste dag van de ontgroeningsweek. Doordat het meteen heel spannend is, kon ik niet stoppen met lezen. Ik denk dat ik zelfs het boek met twee of drie uur uit heb gelezen.

Ik ga niets verklappen over het einde, behalve dat het heel wild was. Er waren een aantal dingen die ik zag aankomen. Maar er was écht een heel bizarre plottwist op het einde. Mijn hart sloeg echt even over toen ik dat las. Misschien had ik het al kunnen weten, omdat ik wel mijn vragen had bij de belevenissen van Ris en Megan, maar ik had de plottwist echt niet zien aankomen.

De YA/jeugdthrillers van Maren Stoffels zijn enorm verslavend, want meteen na het lezen wilde ik meer. Gelukkig komt over drie maanden het boek Escape Game uit. Ik kan niet wachten! ★★★★

No Comments

Leave a Reply

Back to top